Open dag Florae Renderend Landschap
Open dag
Op zondag 19 juni houdt Florae Renderend Landschap aan de Vermeersweg in Twello open dag. Op deze dag kun je kennis maken met het gebruik van eetbare wilde planten in de tuin, landschap, keuken en medicijnkast.
Er zijn excursies over het terrein en tal van producten zijn te proeven en te nuttigen van de bijzondere menukaart. Ook zijn zelfgemaakte producten van Florae en een ruim assortiment eetbare wilde planten te koop, evenals de door hen geschreven boeken.
Programma
11-17 uur: vegan theetuin, eetbare wilde plantenkwekerij & winkel open
11.30 uur: rondleiding eetbare wilde planten door Laurette
14 uur: rondleiding Gert Jan Jansen over ons ‘Renderende Landschap’. Gert Jan gaat met name in op de landschapsinrichting (o.a. eetbare hagen) onder het motto: biodiversiteit moet je vermarkten.
14 uur: rondleiding eetbare wilde planten door Laurette
De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten. Toegang is gratis. Aanmelden voor de rondleidingen is aan te bevelen, want vol = vol.
Adres: Vermeersweg 52 in Twello. www.florae.nu Reserveren via laurette@florae.nu of per telefoon 06-14472575
Visie op landschap
Laurette van Slobbe en Gert Jan Jansen hebben zich na hun tijd bij Hof van Twello in de eigen 1,5 ha grote tuin toegelegd op eetbare wilde planten. Wat kun je er mee in je sier- en moestuin en welke rol kunnen die planten vervullen in het landschap. De vraag die daarbij centraal staat is in hoeverre ze kunnen bijdragen aan een renderend landschap d.w.z. dat er niet alleen een biodivers en mooi landschap ontstaat maar dat dat landschap ook additioneel inkomen oplevert voor de grondeigenaar. Deze insteek, die bij Hof van Twello overigens ook al gevolgd werd, begint langzamerhand door te dringen. Zo adviseren Laurette en Gert Jan een landschapsproject in het Kromme Rijn gebied bij Utrecht en legden ze een eetbare haag aan op de Floriade. Zij verzorgen webinars en workshops op dit gebied voor tal van organisaties, geven gastlessen aan o.a. de WUR en zijn betrokken bij het Agro Forestry Netwerk Nederland. De boodschap is altijd dezelfde: zorg dat je in je grondbeheer wat overhoudt, niet volledig stuurt op subsidies of afhankelijk bent van grote afnemers of de overheid. Creëer korte, lokale productie/afzetketens waarin je zelf de regie kunt houden.
Een uitwerking van hun ideeën is de zoektocht naar nieuwe te telen gewassen voor land- en tuinbouw. Dat kunnen eetbare wilde planten zijn maar bijvoorbeeld ook exoten. Zo maken ze zich momenteel druk voor de introductie van bamboe als nieuw akkerbouwgewas. De jonge eetbare scheuten ervan worden al verkocht, evenals bamkboestokken. Op termijn zou bamboe als grondstof kunnen worden geteeld voor meubels, vloeren, textiel en papier. Genoeg te doen!
Bijdrage Floriade 2022
Als spin off van het project Lekker Landschap Kromme Rijn raakten we ook betrokken bij stichting Weerwoud die op de Floriade 2023 in Almere in het Forest Garden gedeelte oogstbare landschapselementen aan het neerzetten is. Vanuit Lekker Landschap Kromme Rijn leggen we daar een oogstbare haag aan met een onderbegroeiing van eetbare wilde planten. Van de kruiden maken we de drinkbouillon die we voor Kromme Rijn ontwikkelden, de producten van de heesters kunnen vers geoogst of verwerkt worden. je moet dan denken aan grootvruchtige soorten van Hazelnoot, Kornoelje, Honingbes, Krentenboom en Vlier. Voor meer informatie kun je altijd even mailen: gertjan@renderendlandschap.nl
Lekker Landschap Kromme Rijn
Sinds 2020 zijn wij betrokken bij het project Lekker Landschap Kromme Rijn. In het Kromme Rijngebied, onder Utrecht, werken 5 gemeentes samen om het landschap niet alleen te verfraaien maar tevens de biodiversiteit te versterken en grondeigenaren de mogelijkheid te bieden aan het door hen onderhouden landschap te verdienen. Precies de insteek van Renderend Landschap en de reden dat wij er bij betrokken zijn geraakt. Onder leiding van Walter Jaaltink van de gemeente Bunnik werken we nu aan het ontwikkelen en daadwerkelijk aanplanten van oogstbare landschapselementen zowel bij particulieren als bij boeren. Het doel is de telers te organiseren in een lokaal gerichte korte keten met verwerkers en verkopers/gebruikers. Inmiddels is er van LEADER een subsidie verkregen om het project met des te meer armslag te kunnen uitwerken.
Inmiddels wordt er toegewerkt naar de aanplant van 160 meter oogstbare haag, 500 m2 oogstbare natuur en 300 meter oogstbare singel met onderbegroeiing. Op de locatie van de singel is tevens iemand bezig een voedselbos aan te leggen van 4,5 ha. De aanplant daarvan zal gedeeltelijk worden gestekt van de aan te planten oogstbare singel. Bij 2 particuliere grondeigenaren is een verzamelgedeelte opgewaardeerd en wordt er gewerkt aan een oogstbare bosschage.
Florae Renderend Landschap ontwikkelde speciaal voor dit project 3 producten t.w. een drinkbouillon, een specerijenmix en diverse soorten kruidenhoning. Één van de deelnemers in het project is enthousiast aan de gang gegaan met de verwerking van de producten en is inmiddels bezig een bedrijfsruimte in te richten. Een andere ketenpartner heeft een marketingmix uitgewerkt inclusief etiketten e.d.
Kortom, dit project lijkt te gaan slagen!
Momenteel zijn we bezig om de korte keten te versterken en zodanig in te richten dat ie niet alleen praktisch maar ook duurzaam: het gaat dan om zaken als de beslissingsprocedures, intellectueel eigendom, aansturing, etc. Spannend maar leuk!
Open dag Florae en Renderend Landschap
Zaterdag 22 mei van 11.00 tot 17.00
De open dag vindt plaats op eigen terrein, buiten in de Florae-tuin. Je kunt je aanmelden voor één van de tijdsvakken, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het niet te druk wordt, en iedereen voldoende ruimte heeft. Programma – Rondleidingen in de inspiratietuin – Verkoop van eetbare wilde planten, zaden en producten – Verkoop van Laurette’s nieuwe Basisboek – Wilde Bladgroenten en andere boeken – Theeschenkerij of thee-take-away (afhankelijk van het coronabeleid in mei) Rondleidingen In de Florae eetbare wilde plantentuin (30 minuten): om 12 en 15 uur, vooraf aanmelden. We lopen door de Florae-tuin en bekijken en bespreken de eetbare wilde planten die we overal op het terrein tegenkomen. Je kunt vragen stellen tijdens de rondleiding en natuurlijk ook daarvoor en daarna. Om 14 uur is er een rondleiding door Gert Jan Jansen: “Hoe bouw je een Renderend Landschap?”. Geniet verder van de Wilde Thee, bekijk de boeken en snuffel tussen alle soorten eetbare wilde planten in de verkoop. Bij zowel Laurette als Gert Jan kun je terecht voor deskundig advies over de planten. Aanmelden kan via laurette@florae.nu Tijd: 11-17 uur, in 2 tijdsvakken verdeeld: 11-14 uur, 14-17 uur Florae, Vermeersweg 52 in Twello Deelname gratis. |